„Всичко, всичко“ – лъжи, любов и борба за независимост в света на Никола Юн

„Всичко, всичко“ е една доста противоречива за мен история. В добрия смисъл. Знам, че историята трябва да носи тъжна, меланхолична атмосфера, но аз лично се забавлявах с първите любовни трепети на Мади, с начина й на водене на записки, с типично тийнейджърските методи за справяне с драмите в живота. Разбира се, здравословното й състояние далеч не е лека и смешна тема, но още с първото й излизане Навън някак си предусещах, че може би има надежда. Че може би това ще е една тъжна история с щастлив край. И наистина се оказа такава.

Мади се бори със зъби и нокти да постигне мечтата си, да бъде свободна, да е способна да прави самостоятелни избори, а околните да започнат да зачитат мнението й. Открива стари тайни и нови истини за себе си и семейството си и това я превръща в смела и дръзка млада дама, готова да покори света. А откривайки любовта и вътрешната си сила, Мади вдъхва кураж и у Оли да поеме живота си в ръце и да си извоюва едно по-спокойно и светло бъдеще. Двамата млади откриват любовта на най-неочакваното място, но не биха могли да си паснат повече като характери и личности, дори и да го искаха.

Вкусвайки свободата и щастието, макар и за ден, Мади не само слага началото на своето ново Аз, но и пуска по лавината редица от събития, които ще доведат до разкриването на коварна тайна около семейството й. Тайна, която силно ще разочарова младото момиче, но и за първи път в живота му ще му отключи входната врата към Навън без никакъв страх в сърцето. В крайна сметка всеки прави грешки, а тези, подтикнати от майчина любов и страх за отрочето, колкото и жестоки да изглеждат, може би не са съвсем непростими…

„Всичко, всичко“ определено е история с поука, с житейски урок, но какъв по-точно ще зависи от гледната точка на всеки читател. Аз лично открих един борбен, макар и невинен образ, едно изгубено, но и страшно добро момче, и една майка, толкова потънала в скръб, че отнема живота на дъщеря си, поставяйки я в клетка под надзор. Обаче както става ясно никога не е късно да поискаш всичко и да имаш силите да се пребориш за него!

~ * ~

Оценка на книгата:

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: