Емпирично доказуем факт: Слънцето също е звезда 😉

„Тя грейва насреща ми и аз наистина съм изгубен с това момиче.“

Невероятна книга! И толкова мъдра, толкова емоционално дълбока, макар и наситена с научни факти. Но факти за любовта, съдбата, Бог и ролята на цялата Вселена. Красива и сурова история за реалните последствия от нашите действия, за силата на мечтите, за правото да правиш грешки и за отговорностите, които ни чакат от другата страна. А най-хубавото е, че „Слънцето също е звезда“ няма нищо общо с „Всичко, всичко“ и е също толкова пленително и феноменално четиво.

След „Graffiti Moon“, чието действие се развива в рамките на една нощ, тази книга беше като противовес, защото тук всичко се случва за ден. Цели животи, цели вселени се пренастройват само за ден и то с такива дългосрочни последици, някои за добро, други – не чак толкова за съжаление. Докато четете има голяма вероятност да си помислите, че самата Съдба ви говори от тези страници. Че Бог, любовта и предопределението са тясно свързани, че тъмната материя е нещо повече от невидима гравитационна сила. Че науката е нещо красиво и също толкова мистериозно като всяка религия по света. И че колкото и да сме различни външно, вътрешно всеки обича, всеки страда и всеки диша еднакво.

Емпирично доказуем факт: ще се влюбите в тази книга!

Привидно животите на нашите герои са коренно различни – Наташа е незаконен емигрант, живее бедно, семейството й е разединено от егоистичните стремежи на баща й, но тя има ясен поглед над бъдещето си и над света като цяло. Тя е заклет реалист. Все някой трябва да бъде при такъв баща-мечтател. Дейниъл е пълната й противоположност – разсеян и хаотичен, законен гражданин на Америка, наследник на проспериращ семеен магазин, с родители, които може би са няколкостотин идеи по-въвлечени в живота на синовете си отколкото е здравословно. И няма никаква идея какво иска да е бъдещето му, но знае какво не иска да присъства там – лекарска практика и малко корейско семейство. Душата му на поет все още се лута из лабиринта на живота, търси божествени знаци и отдава сърцето си на екзотична девойка, която ще преобърне представите му за света с краката нагоре. Но и тя няма да излезе невредима от този сблъсък. А може би е предопределено нито един от двамата да не забрави напълно преживяното през този ден? „Може би просто на тяхната вселена й е нужно малко повече време, за да се роди“…

Красива енциклопедия на чувствата и карта на пресечните точки на толкова много животи, тази книга ще ви покаже как е възможно в толкова голям и безличен метрополис като Ню Йорк да се случат толкова много „случайности“ и така да се стекат обстоятелствата, че двама души да се намерят и да открият у другия всичко, от което имат нужда в живота си. Да почерпят сили да зашият сегашните кървящи рани, защото им предстоят още битки, срещи и раздели, още белези преди съдбата да ги събере отново. Съвсем случайно – сред облаците.

Емпирично доказуем факт: няма нищо случайно. Или пък греша…

Точно това ми хареса в тази книга – докато Наташа и Дейниъл се препираха на тема наука и съдба, историята ни показа толкова много други странични гледни точки. Показа ни паралелни светове, преплитащи се съдби, историята на толкова много животи, докоснати само за миг от тези на нашите герои, но оказали огромно влияние върху по-нататъшния развой на наратива им. Показа ни как наука и съдба понякога могат да значат едно и също, но крайната оценка остави в наши ръце. Книгата няма за цел да ни научи на правилно и грешно, а по-скоро да ни покаже именно това – как любовта променя животи, как действията ни си имат последици, понякога малки, понякога свръхголеми, и особено как никога не е късно да последваш мечтите си. Прекрасна книга, разказваща удивителна история, представена ни по един оригинален и толкова разтърсващ начин. Не я изпускайте, защото рискувате да пропуснете цяла вселена от възможности.

Емпирично доказуем факт: Слънцето също е звезда 😉

Горещи благодарности на издателство Ибис, че решиха да издадат, а след това и да споделят с мен тази забележителна книга ❤

~ * ~

Оценка на книгата:

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: