Доза слънчево настроение от „Летни дни и летни нощи“

Много симпатично и много интересно лятно четиво, което ще ви накара да се влюбите в любовта. Всяка история е уникална сама по себе си, всяка се развива в своята си вселена и съвсем не следва някакви закономерности – може да се озовете сред обикновен летен лагер или пък в свръх напреднало общество, в което е възможно споделянето на умове, или пък защо не да ви нападнат зомбита в стар киносалон? А може и просто да работите в черен карнавал, захранван от демон… Възможностите са безчет, но едно нещо е общо – любовта витае сред страниците на този сборник, всеки разказ представяйки я в различна светлина – понякога начало, понякога край, понякога вълшебна среда. Героите, макар и за краткото време, през което ги опознавате, ви стават любими и близки, може би защото всеки един от нас може да намери по късче от себе си във всеки един от тях. Другото общо между историите е ароматът на лятото, който лъха от тях, слънчевите лъчи, които дори вие можете да усетите върху кожата си, независимо къде се намирате докато четете, и прекрасното чувство на удовлетвореност от края на историята, което няма как да не премине през вас. Този сборник оставя читателя с широка усмивка на лице и с трепет в сърцето да усети и той магията на лятната любов. Няма две мнения по въпроса, че тази книга напълно заслужено е перфектното четиво за горещите месеци. А ето и по нещо кратко за всеки от разказите:

Лий Бардуго – Глава, Люспи, Език, Опашка – Сборникът започва с този чудноват, свръхестествен разказ. За пръв път се сблъсквам с творчеството на тази авторка (както и с много други от този сборник), но мисля, че историята е доста интересна и уникална по своему. Разбира се, бързо се досещаме каква е интригата, няма много мистерия, но това не означава, че историята не си заслужава прочита. Като за кратко любовно разказче мисля, че е добро начало на сборника и определено поставя от раз начало на любовната атмосфера и постила добър път за следващия на опашката.

Нина Лакор – Краят на любовта – Това е една малко по-съвременна история, без нищо свръхчовешко в нея, освен може би духът на главната героиня, която макар и поставена пред семейна криза и вътрешно терзание за това, кого се предполага, че трябва да обича, с малко помощ и подкрепа от най-неочакваните места разкрива уязвимата си душа и намира любовта (римата не беше умишлена…). А краят на една любов се оказва началото на следваща.

Либа Брей – Последна съпротива в „Синегор“ – Ето този разказ ми взе ума и то не със друго, а с това че хем очакваш какво ще се случи, хем си казваш „Стига бе, честно ли?“, когато то се случи. Много забавен и много сладък с непохватния си главен герой, който е толкова влюбен, че в ума му постоянно се въртят измислени сцени за него и възлюбената му. Така де, кой не е бил на негово място, нали? А това, което се случва в последната работна нощ на „Синегор“, ще ви върне назад във времето при добрите стари филми на ужасите и ще ви забавлява до самия щастлив край.

Франческа Лия Блок – Нездрави удоволствия – Иии стигаме до черната овца в сборника. Не исках да казвам нещо по-рано, но няма как да пропусна да отбележа, че това е най-слабият автор за мен не само в тази подборка, но и като цяло. Не успя да ме впечатли с „Любов по време на глобално затопляне“, нито с продължението на тази безсмислена книга, още по-малко ме впечатли с този още по-безсмислен разказ. Нямаше любов, нямаше топли чувства, нямаше дори имена на героите. Лятото просто беше споменато, а героинята беше по Блок-ски глупава и неориентирана и общо взето по мое мнение може спокойно да прескочите този разказ. Нищо лично Блок, но спри да пишеш!

Стефъни Пъркинс – След деветдесет минути завийте на север – Този разказ значително ми оправи вкуса след лошото смилане на „Нездрави удоволстия“. Все пак говорим за Пъркинс, майстор по мое мнение в сладките романтични истории. И казвам сладки само с хубави намерения. Отново една съвременна история със симпатични герои, които не могат да намерят точния тон на разговора, за да изкажат скритите си чувства. И като по холивудски идва една сцена, в която просто се просълзих от смях и умиление, където главните герои най-накрая се изясниха. Както се казва – то бе любов, то бе чудо.

Тим Федерле – Сувенири – Тук маалко ще повдигна завесата и ще ви разкрия, че това е разказ за края на любовта. Но не като при Нина Лакор, а наистина краят на една лятна авантюра. Главният герой е разкъсван между чувствата и реалността, объркан от половинката си, от смесените сигнали, които продължава да получава дори и в последния ден на връзката им. Но постепенно, след много самоанализ, наблюдения над околния свят, един здрав рев и малко майчина утеха, нашето момче приема съдбата си усмихнат, приема любовта като един хубав летен спомен и продължава напред в търсене на нови приключения и нови любовни авантюри.

Вероника Рот – Инерция – В типичен стил на авторката попадаме в едно антиутопично общество, където технологията е толкова напреднала, че ни позволва да слеем умовете си един с друг. На ръба на опасна пропаст, двама души, които дълго време са били най-добри приятели, но сега са прекратили отношенията си, ще пропътуват дългия път на миналото, на спомените си, за да се открият отново и за да положат основите на една красива любов през лятото.

Джон Сковрон – Любовта е последното прибежище – Искрено се забавлявах с този разказ. Първо започва с пряко обръщение към читателите, а по време на разказа има няколко такива творчески паузи, в които Сковрон ни дава открито мнението си за любовта и любовните истории като цяло. А то не е никак цветущо. Историята е съвременна, лека, лятна и толкова хумористична, че дори не се забелязва кога любовта се е промъкнала и се е настанила в сърцата на героите. Е, за две от двойките е повече от очевидно, че се обичат. Останалите обаче, колкото и да се дърпат, накрая пак ще се уловят в капана на разнежените чувства. А разказвачът ще ви изненада със своите откровения в края на историята.

Бранди Колбърт – Късмет и довиждане – Когато големи промени започват да настъпват в живота на нашата героиня, първата й реакция е да се затвори в себе си и да се отдаде на мъката по изгубеното. Е, изгубеното всъщност само се мести в другия край на страната, но това пак си е загуба за Рашида, която смята, че си няма никого другиго на този свят освен братовчедка си. Но докато си казва последно довиждане открива, че наистина когато една врата се затваря, то друга се отваря и изведнъж животът на героинята ни изглежда по-светъл и изпълнен с надежда. Както самата тя казва – „… може би сбогуването не е само нещо лошо. Може би означава, че правя място за нов човек.“

Касандра Клеър – Чисто нова атракция – Черен карнавал. Демони. Мистерия. Лятна любов. Касандра Клеър – нужно ли е да казвам още, за да ви убедя да прочетете този разказ?

Дженифър Е. Смит – Хиляда начина, по които всичко това може да се обърка – Лека и приятна лятна история за това, че всеки има нужда от любов, независимо с каква диагноза живее. И докато едни се борят със свенливостта си, други трябва да преодоляват по-големи препятствия всеки ден само, за да могат да завържат обикновен човешки разговор. А какво остава за любов. Но с малко повече упоритост и вяра, с малко побутване от любимите хора и с голяма доза търпение нашите герои ще открият, че наистина „има около хиляда начина, по които всичко това може да се обърка. Но има и хиляда различни начина, по които може да се получи както трябва“.

Лев Гросман – Картата на мъничките съвършени неща – Не мисля, че би могло да има по-подходящ разказ за край на този сборник. Всичките изброени до тук (не си вдигай надеждите Франческа, още смятам, че си некадърен автор) бяха добре подбрани и съчетани помежду си, но именно тази история, която е малко съвременна, малко свръхестествена, много трогателна и много интригуваща, слага подобаващия край на сборника, в който е събрано от всичко по малко за всеки вкус. И докато летните мечти и лятната романтика идват към своя край тук, не се отчайвайте – лятото отново ще дойде, а за любов винаги има време, дори и навън да не е 35 градуса на сянка. Просто се обичайте и всеки сезон ще е перфектен.

~ * ~

Оценка на книгата:

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: