Бъдете дръзки и живейте добре – големите уроци на малките герои в „Серафина и изгубеното сърце“

Но какво е силата?, запита се Серафина. Дали са оръжията и инструментите, с които действаш, или е способността да мислиш? Дали е общуването с някого, или правенето на нещо? Ако притежаваш съвсем мъничко сила и си способен само на дребни, най-незначителни действия, това означава ли, че си безсилен? Или и с най-мъничката сила човек притежава цялата сила на света?“

Всяко хубаво нещо има своя край. Та така стигаме и до „Серафина и изгубеното сърце“ – финалът на битката на Фина със злото, заплашващо имението „Билтмор“ и приятелите й, живеещи в него. Черният плащ, магическият жезъл – всяко преживяно изпитание изгради Серафина като личност, помогна й да намери своето място под звездите, да разшири семейството и приятелския си кръг, да отвори широко очи и да приеме невъзможното, та да има силите да го пребори и да въдвори мир. Във финалната битка Фина ще се изправи пред враговете си по-силна и по-способна отвсякога, но не се подвеждайте – никак няма да й е лесно да излезе победител от ситуацията. А и дали всъщност е спечелила? Кой ще оцелее до края на това приключение, кой ще надделее във вечната война между доброто и злото, кой ще устои на бурята – на тези въпроси ще трябва сами да си отговорите, за да изпитате цялостното удоволствие от историята на нашия Г.Л.П. 😉

Серафина е трогателна и много силна героиня, която ще се хареса на малки и големи. Четейки „Изгубеното сърце“ съвсем затвърдих мнението си, че наративът е може би една идея по-страшничък за по-младата аудитория, но пък може и тия мисли да са плод на собствените ми страхове, тъй че не ми се доверявайте на 100% 🤪 А и именно защото историята е страшна на места, а Фина показва завидна смелост в лицето на опасността, разказът трябва да стигне до повече деца, та да усвоят и те уроците на истинската храброст. Но книгите на Бийти ни учат на още толкова много неща – показват ни колко далеч можем да стигнем при здрави семейни устои; колко смели можем да бъдем, бранейки приятелите си от това, което ни плаши до смърт; колко много можем да постигнем със собствени сили, ако само си позволим да повярваме в тях.

Не мога да направя много, но мога да правя нещо, помисли си тя, а ако мога да направя и най-малкото нещо, тогава съм могъщо същество.

В „Серафина и изгубеното сърце“ виждаме героинята ни като вече завършен характер, непоколебим защитник на имението „Билтмор“, като безстрашна фурия, която отказва да сведе глава дори пред безнадеждността. Нищо не може да я спре по пътя й към справедливостта и осигуряването на безопасността на най-близките й. Още с първите си думи та чак до шеметния си финал Серафина не спира да се бори, не спира да препуска през глава по страниците на собствената си история, не спира да ни удивлява с изумителните си качества и прекрасната си същност. Е, няма как да не го заобичате това девойче.

Също като нея и читателят няма да може да спре дъх да си поеме докато не разреши загадката, докато не пребори всички врагове, докато не се изправи пред собствените си страхове и не ги погребе дълбоко, дълбоко под земята. Най-хубавото на тази поредица е, че читателят става част от приключението, от всичките неволи, притеснения, размисли и чувства на героинята и заедно с нея израства и покорява върхове. Ето защо колкото и да е страшна все пак е напълно подходяща за подрастващите книголюбители сред нас.

Това може и да е краят на една част от историята на Серафина, но Бийти ни обещава още срещи с любимия ни дивокот и аз лично нямам търпение да съпреживея всяко едно от новите приключения на героите от този свят. А междувременно може и да си препрочитам трилогията от време на време – кой знае кога ще ми домъчнее за чудатото момиче от сенките на „Билтмор“.

Много благодаря на издателство „Софтпрес“, че ме запознаха с Фина и че бяха така добри да ми предоставят възможността да прочета този наситен с емоции и опасни премеждия финал на сагата ❤

~ * ~

Оценка на книгата:

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: