Внимавай какво си пожелаваш „В най-потайните дебри“ на гората

Добре дошли във Феърфолд – градче като всяко друго в провинциална Америка, с жители, които си знаят и майчиното мляко един на друг, с къщи, вместо многоетажни блокове, и с типичните тийнейджърски драми на подрастващото поколение. Както и с омагьосана гора в покрайнините и Неземни съседи-елфи, които определено не са от дружелюбния вид. Съжителството между двете раси се крепи на крехко негласно споразумение елфите да пакостят единствено на туристите и на невнимателните местни. Но щом живееш във Феърфолд, то от люлката още трябва да си наясно с подлата и измамна същност на Неземните. Именно двуличието им става повод за последвалите събития „В най-потайните дебри“ на гората.

Хейзъл и брат й Бен цял живот се борят с противоречивите си същности – магическото момче иска да бъде нормално, а напълно обикновеното момиче иска да бъде могъщ рицар, защитник на правдата и убиец на чудовища. Но как да разбереш кой е истинският ти враг, когато всички носят еднакви лица? Оказва се, че дори собственото ти семейство не винаги е благонадеждно, опре ли ситуацията до оцеляване. Каквото и да си въобразяват възрастните по въпроса.

Каква е интригата в историята, може би се питате? Защото, нали, да живееш в 21ви век с елфи за съседи не си е достатъчна предпоставка за катастрофална интрига, но окей – щом настоявате. В сенките на дърветата се крие ковчег, изкован от черен метал, покрит с кристален капак, в който лежи непробудно вече стотици години красиво омагьосано момче. С остри уши и завити рога отстрани на челото. Принц. Но прокълнат. А може би предопределен за велики дела?

Поколения подрастващи сред местното население на Феърфолд са организирали купоните си около този ковчег, опитвали са се да пробудят принца, или просто да унищожат лобното му място. Без успех. С горчиви последствия. Хейзъл и Бен не са по-различни от връстниците си в това отношение и години наред са споделяли мечтите, тайните и вътрешните си терзания с красивото спящо момче. Все пак той едва ли ги чува, нали? Обаче принцът се буди, невиждано чудовище напада необикновеното градче, а Хейзъл и Бен са изправени пред невъзможни обстоятелства за оцеляване. И да, принцът помни всяка една изречена от тях дума. Всичко това те кара да се замислиш какъв ли ще е краят на цялата тази драма…

Холи Блек се слави с добри писателски умения, а тази книга е самостоятелна и освен това е определяна като подходяща за възрастовата граница от 12-14 години. До тук всичко е шест. Стилът на повествованието и самата атмосфера на историята в основата си са по детски наивни, опростени, лекомислени ако щете. С което също нямам проблем – все пак съм голям почитател на „Серафина“ и „Алеа Аквариус“. Това, което не успях да възприема в тази книга, е романтичната линия в сюжета. Мисля, че можехме спокойно да минем без всичките нескопосани целувки, обяснения в любов и романтични терзания на персонажите, защото просто не бяха представени адекватно на публиката. Не може както си пеем „Зайченцето бяло“, в следващия момент да хвърляме кофите с кръв, зайчето е заклано, ловеца се натиска с Червената шапчица, аха да правят секс още малко, и после от някъде се появява второ бяло зайче и цикълът се завърта наново. Някак абсурден ми беше този тип наратив на определени моменти. В смисъл, като ще е за деца, да е за деца, като ще е за възрастни, да е за възрастни, но да смесваме двата полюса изобщо не ми понесе на моя вкус. Поради което и дадох сравнително ниска оценка на книгата – 3 звезди по Goodreads, но едва 2.5 по реалната скала.

Ако вие обаче не сте чак такива литературни сноби като моя милост, то тази история е за вас. Ако искате да видите как деца спасяват света, то това е вашата приказка. Ако искате да получите друг поглед над елфите, отново – „В най-потайните дебри“ е вашето заглавие. Само не сключвайте сделки с Неземни същества и определено не подминавайте с лека ръка предупреждения в стихотворна форма. Малък съвет на изпроводяк от мен 🙂

Хиляди благодарности към издателство SkyPrint за предоставената възможност!

~ * ~

Оценка на книгата:

Един коментар

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: