Съдба или варианти на нас крие пътят напред?

Тази книга грабна вниманието ми от самото си обявяване в книжните среди. Допадна ми идеята за „какво можеше да бъде“, разгърната върху различните варианти на една двойка сродни души, предопределени да бъдат заедно. По един или друг начин. Но животът не прощава на никого и както изглежда Барнет ни показва именно това – суровата реалност на любовта в три нейни варианта. Очаквах малко повече романтика, малко повече художествена драма, малко повече от розовия цвят на литературата. И въпреки че не получих нищо от изброеното, в крайна сметка творбата на Барнет се оказа все така силно въздействащо и по своему драматично четиво. В края си историята не ме остави безучастна към съдбата на персонажите и както се оказа самите те все пак са успели да ми влязат под кожата, щом ми бе трудно да им кажа последно сбогом. Така че „Варианти на нас“ може и да не бе това, което очаквах и исках от книгата, но е все така безупречна и красива история за любовта и вариантите, в които може да просъществува тя.

Това не е история за пропиляните възможности, за изпуснат шанс за щастие, за неизживян живот с някого. Това е история, която показва различните пътища, по които могат да поемат двама души, пътища, всеки със своите пълноценни събития, които рано или късно се пресичат и в крайна сметка водят до един и същ завършек. С различни нюанси и все пак толкова сходен. Съдбата на Ева и Джим може и да ги понася на различни криле, но винаги съществуват хора и случки, които до голяма степен остават същите във всеки един вариант и около които персонажите неизбежно се въртят, привлечени като от магнит. Та няма как да не се замисли човек – колкото и голяма свобода на избор да имаме, в крайна сметка дали все пак няма предопределени пътища, които е невъзможно да пропуснем и рано или късно да извървим?

В интерес на истината реалността на историите на моменти ми беше леко скучновата, но от друга страна си беше ключова за цялостната картина, която се опитва да нарисува Барнет, та все пак крайният резултат да заличи минутите на отегченост и да доведе читателя до откровени сълзи на финала си. И макар холивудски бласък да нямаше, трите варианта на живота на Ева и Джим имаха своите вълнуващи моменти, нежна романтика и най-вече незаменимата красота на споделените чувства. Един, или пък три, пълноценно изживени живота са също толкова стойностни, колкото всяка приказна розова история, която сте чели. Или поне това е моят извод (насред много други), който извлякох от романа на Барнет. Един от многото варианти на гледната точка, с която читателят може да подходи към написаното 🙂

Сърдечни благодарности към издателство Orange Books за предоставената възможност! ❤

~ * ~

Оценка на книгата:

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: