Франческа Лия Блок – красиви корици, но слабо съдържание

Любов по време на глобално затопляне

Да си призная очаквах нещо повече и може би съвсем различна история като цяло. Книгата за мен имаше детски дух и някак сюреалистична обстановка – просто не можах да се потопя в романа и да изградя достоверни образи в ума си. През цялото време имах чувството, че наблюдавам картонени фигурки да се движат сред статичен пейзаж – като някой долнокачествен куклен театър. Сцените, в които се говореше за секс, смяна на пола, хомосексуализъм, насилие и смърт бяха някак изкуствено вкарани в историята и според мен само разваляха духа на детската приказка.

Книгата е нещо различно, признавам, но не непременно в добрия смисъл. Така и не разбрах дали е писана за деца, юноши или възрастни. Като плюс ще посоча това, че действието се развиваше бързо, динамично, а сценарият беше доста разнообразен. Имаше и достатъчно количество драма. Но любовта не успях да я усетя!

Островът на изобилната любов

Това е едно от онези продължения, от които всъщност историята няма нужда. Или дори да искаш такова, то определено не е насочено в правилната посока. Настъпил е краят на света, по земята бродят гиганти, оцелелите хора имат свръхестествени сили, но не – книгата се съсредоточава върху романтичния аспект на историята, вкарвайки огромно количество излишна и някак нереална драма в нея. Поне този път детският дух в разказа липсваше.

Хареса ми историята за брата и сестрата, както и тази за рогатия цар. Тук авторката наистина бе уцелила златната мина. Но като всичко останало в тази поредица и това не беше развито докрай, можеха да се напишат още подробности според мен.

Действието беше малко по-мудно в сравнение с това в предната книга, но поне чувствата и емоциите тук бяха малко по-ясно изразени. Този път образите се изграждаха по-плавно и реалистично в ума, може би поради липсата на усещане на детския елемент. Определено това е по-добрата от двете истории в поредицата, но за мен все така си остава излишна.

~ * ~

Оценка на книгата:

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: