Суровият гимназиален живот в „Истината за Алис“

Ще започна веднага с крайната оценка – книгата ми хареса! Според мен трябва да бъде прочетена от всеки тийнейджър, особено от тези т.нар. аутсайдери. Много поучителна и разкриваща жестокостта и безразличието към чуждите чувства на децата в гимназията. Което си е доста парадоксално, имайки предвид как това е период от живота на човек, в който именно чувствата и емоциите взимат превес, хормоните бушуват и общо взето тялото се чуди на коя планета се намира. Но вместо това да е и период на взаимно разбиране, състрадание и уважение, че отсрещния човек също се бори с промените в тялото си, това е един от най-тежките и жестоки периоди от живота на хората. Никой не обича гимназиалните си години, никой не пази добри спомени от там. Освен ако не сте били, както аз обичам да ги наричам, „випаджиите“ в класа. Но ако не виждаш иронията в това да си Илейн, то аз дълбоко те съжалявам…

И така тази книга показва как група хора, представители на различни социални кръгове в гимназията, рефлектират личните си проблеми и недостатъци върху Алис, превръщайки я в изкупителна жертва на всички пороци, с изключение на нейните собствени. Заради лични страхове и предубеждения група хора съсипва живота на една тийнейджърка, за да може илюзията за техния собствен спокоен уют да продължи. И докато голяма част от историята се разказва от гледната точка на тези индивиди, то към края получаваме възможността да чуем и мнението на самата Алис, осъзнавайки, че прегрешенията й съвсем не са толкова колосални, колкото всички останали ги изкарват. Отритната от обществото и заклеймена от всички, Алис понася изгнаничеството си достойно, без сцени и излишни драми, ходейки винаги с високо вдигната глава. Защото когато си предаден от всички останали, то не бива да предаваш и сам себе си. Особено когато знаеш истината.

И все пак не всичко е черно и бяло, не всички са зли или Алис – има едно момче, едно скромно, добро, ученолюбиво момче-гений на име Кърт Морели, което от край време си е влюбено в Алис и което отказва да повярва на всички грозни слухове за нея и наместо това сам си изгражда мнение като я опознава по-добре. Та ето това е светлината в тунела, която всеки човек – тийнейджър или не – очаква да намери в живота си. Понякога е човек, понякога призвание, понякога нещо просто като книга, но рано или късно намираш изход от тъмнината и откриваш, че светът не е чак толкова лошо място за живеене. И макар истината не винаги да е достатъчна за околните, то тази истина, която остава в сърцата ни, истината за самите нас, е най-правилната оценка за личността, отколкото хорското мнение и догадки. Така че скъпи аутсайдери, спортни звезди, кралици на бала и безхарактерни подгласнички – гимназията съвсем не е началото, нито краят на живота ви, но е една добра среда, в която да се оформите като личности и би било проява на отговорност ако се запитате това Аз ли искате да видите в огледалото след 20 години.

О, и съвсем не е краят на света, ако никой не ви харесва – важното е вие да харесвате себе си 😉

~ * ~

Оценка на книгата:

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: