„Серафина и черният плащ“ поставя началото на една умопомрачително добра детска поредица

„Вече знаеше, че в света има по-тъмни сили, отколкото бе подозирала. Но имаше и по-светли. Не бе съвсем наясно какво е нейното място във всичко това или каква роля й е писано да играе, но знаеше, че е част от света, а не просто страничен наблюдател. И беше сигурна, че съдбата й не зависи от мястото и обстоятелствата, при които е родена, а от решенията, които взема, и от битките, които избира да води.“

Колко приятна, колко интересна история само! Нищо, че е за деца. Аз лично бих се поколебала преди да я прочета на моите след време, защото си имаше някои доста страшни и мрачни моменти, но пък и аз се плаша от почти всичко на тоя свят, така че едва ли съм много добър критерий за хорър 😄 А сега сериозно – книгата е завладяваща, изключително интересна, напрегната и пълна с толкова много приключения и обрати за малките си 240 страници, че чак свят ви се завива. Динамиката на действието стартира още с първа глава, а мистерията вече е разстлала своята сянка над историята, когато тепърва откриваме защо Серафина е толкова необикновено момиче. И как като всеки необикновен герой иска просто да бъде нормална. Но дали нормалността щеше да й помогне в битката срещу злото? Дали, ако беше обикновено дете, щеше да разкрие толкова много тайни около своя живот и този на обитателите на имението „Билтмор“? Аз лично не мисля така. А до края на това шеметно приключение и Серафина ще се убеди колко голяма късметлийка е, че е така „странна“ и „чудата“ натура.

Книгата има онова привличане, което се усеща в истории като „Хари Потър“ и „Скълдъгъри Плезънт“. Героите са интригуващи, комплексни, а емоциите и чувствата им така истински и толкова реално описани. Серафина например, като един малък Пинокио, иска да бъде истинско дете. Откакто се помни живее в мазето, зад бойлера, в имението „Билтмор“ заедно с грубоватия си, но сърдечен баща. Никой не знае за нейното съществуване, защото докато повечето хора ще обърнат глава настрана и ще потръпнат, сякаш са видели плъх, то има и такива, които са силно заинтересовани от необикновеността на момичето и не й мислят доброто. Затова тя трябва да се пази, да бъде тиха, ловко да се промъква покрай другите и винаги да си яде кашата. Е, последното хич не го прави 🙂 Но в миналото на Серафина има и една мрачна тайна, която с еднаква сила я привлича и отблъсква от страшната гора, простираща се около имението. Все пак притегателната сила на неизвестното, на опасността и приключенията надделява и Слава Богу за което, защото иначе нашата героиня нямаше да се изкачи в йерархията от Г.Л.П. до защитник срещу натрапниците и злите духове. А повярвайте ми, това е една сериозна крачка към неизвестното, но изпълнено с обещания за по-добри дни, бъдеще на Серафина.

Историята е просто обаятелна – от първата до последната си страница ще ви поднесе изненади, приятни обрати, мигове на неподправено детско щастие, както и такива, изпълнени с напрежение и неизвестни опасности. Ще ви отведе до най-затънтените кътчета на едно огромно имение, до тъмните му дълбини и светлите тавани, до машината на Едисон и древната магия, спяща сред руините на едно отдавна погребано селище. Изобщо очаква ви едно главозамайващо приключение в света на Серафина, което, макар и с лек, детски дух, ще покори сърцето ви без съпротива. Или може би именно защото е писана за малките читатели, тази книга е такова бижу за библиотеката, от което ще е истински грях, ако се откажете лекомислено.

Горещи благодарности на издателство Софтпрес за предоставената възможност. Книгата надмина очакванията ми, дори за детски роман, и вече нямам търпение да науча каква ще е следващата каша, която ще забърка нашето момиче ❤

~ * ~

Оценка на книгата:

Един коментар

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: