Поемете по стъпките на ловците, защитници на човешкия род, в новото българско фентъзи „Ездачи в мрака“

Епично фентъзи! При това българско!! Мнооого ми хареса!!!

А сега нека се изразя малко по-членоразделно 😁 Ако трябва да обобщя чувството от тази книга, то би било „Supernatural“ среща „Underworld“ на българска територия. Или поне в българското въображение, защото като цяло не се обособява конкретно географско място – това е един съвсем нов и напълно оригинален свят, на който ми се ще да имаше карта, нооо и така се ориентирах. Уж. И пак се отплеснах – нека започна отначало.

Древна битка между ангели и демони е опустошила света, но нова човешка раса, наречена ловци, с общите усилия на архангел Михаил и братята му успяват да прогонят Луцифер от Земята. Но падналият ангел вече е пуснал корените на злото дълбоко сред хората, в резултат на което се обособяват три свръхестествени фракции, които продължават да тормозят населението на планетата – вампири, върколаци и вещици. Е, споменават се и нисшите раси като тролове и още нещо гнусно от тоя род, но на тях почти не им е обърнато внимание. Те не са интересни и без това. Та трите свръхестествени клана тормозят човешкия род, но ловците успяват постепенно да ги изтикат зад Западната граница и да обосноват редица безопасни градове за преживяване, най-главният от които е Меката. Много ми хареса как постепенно в хода на историята се даваше подробно описание на географската обстановка, на самата предистория на действието, на случващото се в момента дори. Добре изграден сюжет и последователно развитие на наратива – останах изключително впечатлена от този български автор. Фантазията, с която е съградил света на ловците и техните врагове, напълно се покрива с моята представа за тези митове и легенди, което направи прочита лек и крайно приятен. Едно приключение, което грабва читателя от първата глава и до последната няма да го остави да си отдъхне и за миг.

Иии пак се отплеснах – да се върнем към сюжета. И така, ловци и чудовища се бият и изтребват по особено гротесктен начин, но някакъв баланс като че ли е на лице. Оказва се обаче, че сред последователите на Луцифер има такива, които отчаяно искат да го върнат на Земята и кроят пъклени планове да сторят именно това на всяка цена. И се започва една кървава надпревара, едни епични битки и един страшен екшън между добрите и лошите. Появяват се нови играчи, разкриват се древни тайни и се лее много кръв. О, и докато съм на тази вълна – ловците не са просто каква да е човешка раса, те притежават повече сила, ловкост и издръжливост, а освен това имат и магически способности. Магията им е елементална, но някои от тях са още ясновидци или пък шамани, което прави редиците им доста разнообразни и готови за всякакъв вид заплаха.

Е, не мога да мина без една-две забележчици 😇 Но са дребни, обещавам – първо, ще ми се да имаше карта на света на Кай. Описват се интересни места, особено организацията на Меката, както и горите на върколаците, джунглите на юг, самата Западна граница. Всичко това щеше да бъде още по-запленяващо, ако имахме карта, на която да го видим. Дано в продължението от издателството да се решат да изобразят поне част от този свят. Друго, което ми направи впечатление, е че на моменти диалозите бяха леко абсурдно съставени. Имаше и малко по-голямо количество граматични грешки в текста за моя вкус. И последното, което всъщност май ще причисля към плюсовете, макар да ми вдигаше много рязко кръвното и да ме стряскаше от унеса на четенето, са резките обрати в действието. Не просто резки, не просто обратен завой на 180 градуса, а направо бясна въртележка с остри като бръснач непредвидени ситуации. И започва едно кокорчене, едно тежко дишане, едно пълно недоумение в стил „WTF?!“, което както казах повече служи за засилване на интереса, отколкото да дразни. Очевидно Кай е заложил на мотото „Очаквай неочакваното“. Аз бих добавила – и си пригответе една хартиена торба за уравновесяване на дишането.

Не знам какво разбрахте от това ревю. Надявам се да сте уловили главната нишка, а тя е, че книгата страшно много ми хареса и вече нямам търпение да прочета продължението. Както казах българска е, с което се превърна в първата ми такава от съвременен български автор. Много приятно ме изненада, едно защото не подозирах за произхода й, и второ защото както вече споменах авторът се е справил повече от чудесно. Препоръчвам горещо, парещо, изпепеляващо на всички, които просто обичат фентъзи жанра. Става и ако сте фенове на „Supernatural“. А така също и ако четете съвременна българска литература. Хм, всъщност знаете ли какво – хич не й се чудете на тази книга, и цената й е добра, и историята е обещаваща, и приключението е незабравимо! А сега изчезвам, че се олях 😁

~ * ~

Оценка на книгата:

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: