„Кристал“ и „Мисти“ – роднини, приятелки и велики момичета, които няма да се дадат лесно на савантската заплаха

Автор: Джос Стърлинг

Саванти 3 – Кристал

Когато цял живот се чувстваш пренебрегнат и излишен дори в собственото си семейство, е много трудно да повярваш, че си нещо специално. Че си важен. Че делата ти имат смисъл. Понякога просто се случва да си издънката сред храст от красиви рози. Или поне това вижда Кристал, когато погледне в огледалото. Но дори самата тя не знае на каква сила и издръжливост е способна, колко талант има в нея. А срещата й с Хавиер Бенедикт никак не й помага в откриването на тези истини. Поне в началото. И макар момчето да е олицетворение на домашен клоун и неин личен вредител с невъзможен характер и феноменално его, Кристал успява да проникне зад фасадата му и да открие едно мило и любящо сърце и човек, готов на всичко, за да защити семейството си. Момичето се улавя в мечти той да бъде сродната й душа, но заради дарбата си не вярва, че някога ще успее да разбере дали е така. И тогава се случва – насред пълна катастрофа, реална опасност за щастието на всички останали, сред хаос от лъжи и интриги и подло отмъщение – се случва чудо и Кристал и Хав наистина се оказват сродни души. Сега само остава да оправят кашата, която врагът им е забъркал, за да спасят една сватба, а както изглежда и връзката им, защото не успяват и пет минути да издържат без да се препират. Но нали това е любовта… В целия този екшън успяват да забъркат и приятелите си – обикновени хора – както и всички органи на властта от цял свят. В опита си да поправи стореното и да угоди на всички, Кристал достига прага на възможностите си, но Хав е там, до нея, готов винаги да я върне у дома.

Красиво и забавно написана история, както всяка друга за савантите, в която този път не една двойка намира щастието си. Всеки получава първи или втори шанс и правилно съумява да се възползва от него. А дарбите на Кристал и Хав се допълват съвършено, позволявайки им да постигнат хармония не само в отношенията си, но и да потърсят такава за околния свят. Непоколебимата им връзка им позволява дори да насочат врагът си по правилния път, достигайки мъдрости, твърде тежки за крехките им години. Но един Бенедикт, екипиран със сродната си душа, никога не бяга от предизвикателствата и не се бои от опасностите. Така че приключенията да нямат край.

Саванти 4 – Мисти

Да живееш с истината може да е освобождаващо, но може и да е катализатор за толкова много бъркотии. За Мисти няма ден, в който да не се тревожи, че ще оплеска нещата и ще се вкара в някоя беля. И понеже не й е възможно да излъже, дори за елементарни неща, никак я няма в общуването и лесното намиране на приятели. А когато среща момчето на мечтите си, настъпва истинска буря от емоции, недоразумения, открития и нови тайни. Този път обаче авторката е вкарала допълнително доза драматизъм, но вместо мрачна, книгата е станала дори по-изпълнена с надежда от преди. Семейство Бенедикт минават на заден план, за да може да наблюдаваме как протичат взаимоотношенията между обикновените саванти. Макар да няма такова нещо като обикновен савант… но пък братята Бенедикт са едно на милион…

Така де – дори главният герой да не е Бенедикт, все повече се убеждавам, че тези книги са писани повече за героините, отколкото за славните братя. Всяка една до сега се отличаваше с уникалните си дарби, с доброто си и справедливо сърце, с безусловната си любов и всеотдаен характер. Мисти не е изключение. Тя е способна да завихри ураган от неприятности, изпускайки дарбата си от контрол, да ни къса сърцето с душевните си и сърдечни мъки, както и да ни изправи на нокти, докато се бори за живота си. А накрая да ни разплаче от нежност.

Алекс ми се стори някак мекушав и нерешителен, прекалено арогантен дори, но това беше само докато го опозная и прозра през фасадата му – той просто е едно самотно момче, което иска голямо семейство. Мисля, че най-много кредити му донесе краят на книгата, където той най-сетне осъзнава приоритетите си и се бори за своя щастлив край. Двамата с Мисти правят един непоклатим отбор, отбор-победител, пред който както се оказва и смъртта е безсилна.

Историята е динамична, с разнообразни герои, нови заплахи и заплетен сюжет, както и солидна доза героизъм, романтика, и неподправен хумор – изобщо още едно бижу в типичния и очарователен стил на Стърлинг. Повярвайте ми, че е така, защото „Мисти никога не лъже“.

~ * ~

Оценка на книгата:

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: