„Ейнджъл“ и „Самър“ слагат грандиозен край на приключенията в света на любимите ни саванти

Автор: Джос Стърлинг

Саванти 5 – Ейнджъл

Ето една неидеална героиня – всъщност никоя от героините на Стърлинг не е такава, но тази чупи рекордите. Докато дарбата на Мисти беше причината за вечните бъркотии около нея, то Ейнджъл си е вроден талант – торнадо. Жизнена, енергична, отворена към новото, бъбрива и силно неспособна да се спре на едно място за повече от пет секунди, това момиче живее във вечна еуфория от живота. Но музиката е нещото, което я приземява… както и новооткритата й сродна душа – Маркъс. Той обаче подобно на Скай изобщо не осъзнава какъв е и упорито отказва да приеме съдбата си, което води до почти катастрофални последици за савантската общност и в частност за самата Ейнджъл. Както винаги и в тази история има намесени братя Бенедикт, но тяхното присъствие е само за подкрепа и никога натрапчиво.

Ейнджъл ми допадна с непринудеността, откровенността и чистия си характер. Момичето е направо душишчка, макар в желанието си да стори добро често да забърква големи каши. Хареса ми как успяваше да се справя в напечени ситуации, как не престъпи принципите си дори заради любовта и как си извоюва уважението на арогантния в началото Маркъс. Това момиче е огън, нищо че стихията й е вода.

Маркъс пък бе мъжкият еквивалент на Скай, макар неговите съмнения и страх да го превръщаха в арогантен тип. Но мисля, че Ейнджъл добре се справи с твърдоглавието му. Хареса ми как въпреки неверието той реши да й подаде ръка, макар и в последния момент. Още повече ми хареса начинът, по който й се извини, а и Ейнджъл научи някой и друг урок за търпението покрай Маркъс. Общо взето двамата се допълват в идеален синхрон, а музиката им се извисява на съвсем ново ниво, когато са заедно. Музиката им подпалва, музиката им сплотява, музиката им пълни душите с покой.

Е, това е то – една фурия от емоции и един млад рок идол – така де, какво толкова може да се обърка?…

Саванти 6 – Самър

Мина малко повече от година откакто прочетох последната книга за савантите на Джос Стърлинг и трябва да призная, че да се завърна в този свят бе като да отида на семейна сбирка с изгубени роднини – прекрасно и много стоплящо усещане. Савантите са ми като второ семейство и винаги с огромно удоволствие и трепет започвам всяка една книга от този свят. И „Самър“ не беше изключение – от известно време с огромно нетърпение очаквах последната част от поредицата и трябва да призная, че от издателството я пуснаха тъкмо навреме за лятно четене. Корицата също излъчва едно топло и много слънчево послание към всеки, разгърнал страниците на тази книга. А историята вътре е повече от подобаваща като за финал на тази епична за мен сага. Изпълнена с екшън, ама много екшън, с нежност и романтика, типични за савантите, с не една и две комични ситуации, както и с много такива, в които смъртта хвърля плътна сянка над любимите ни герои, тази книга ще превземе живота ви неусетно и няма да ви позволи да я оставите, докато не стигнете до самия й край. А той за жалост идва твърде бързо.

Дойде време да научим тайните на Самър, най-добрата приятелка на Мисти и Ейнджъл. И докато в предните книги тя остави впечатлението за земен и много спокоен човек, готов в напрегнати ситуации да осигури стабилна опора на приятелите си, то тук най-сетне получаваме поглед зад кулисите и откриваме, че Самър, точно както всеки друг от савантското общество, има свои демони за преборване. Нейните демони обаче са не само ментални, има и физически такива, членове на собственото й семейство, които вместо да й осигурят щастлив и безопасен дом, я тормозят денонощно с подмолните си атаки. Така че не идва като изненада решението й да зареже всичко и да отиде да спасява Виктор Бенедикт в мисия в Афганистан. Така де, там не би могло да е по-опасно от вкъщи, нали? Е, затягайте коланите, защото докато Самър и компания се опитват да помогнат на сродната душа на Виктор, предателства изникват от най-неочакваните места, а стари врагове надигат глава в последен опит за отпор срещу семейство Бенедикт. Героите ни ще пропътуват хиляди километри, за да разнищят истината до край, но дали това няма да им коства скъпо на финала?… А за капак на всичко Самър ще открие любовта на най-абсурдното на пръв поглед място. Но именно сродната й душа може да държи ключа към решаването на всичките й проблеми у дома.

Един грандиозен финал на една любима и толкова скъпа на сърцето поредица, която винаги обещава добре прекарано време в компанията си и страхотни приключения с герои, които е много трудно да не заобичате. И слънчевата Самър не е изключение.

~ * ~

Оценка на книгата:

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: