Забравете любовта си към Аладин и Аграба – „Дете на пустинята“ е новият хит сред пясъчните дюни

Много харесвам арабските приказки, митовете и легендите им, демоните и свръхестествения свят на пустинята. И тази книга е събрала от всичко това по малко, но достатъчно, за да задържи интереса на читателя изправен на нокти до самия край. Освен това ми хареса и как авторката бе съчетала магическото с технологичното – имаме джинове, пустинни зверове, магия, но има и мини, железници, високотехнологично строителство, влакове. Обикновено развитието на технологията изключва наличието на магия и обратно, но тук двете понятия се допълват взаимно, преливат едно в друго, докато се получи една хомогенна смес от вълшебни приказки, човешки героизъм и борба за свобода и справедлив живот.

Главната героиня – Амани – е жена със свободолюбив дух, силен и опърничав характер и самостоятелно мислене, което съвсем не е на място в мъжкия свят на пустинята, в който се е родила. Осъзнавайки съдбата си, момичето съставя дързък план за бягство, който обаче бива осуетен от красив непознат странник и в крайна сметка Амани напуска стария си живот по най-невъобразимия дори за нейния остър ум начин. Двамата с Джин поемат на дълго пътешествие сред пустинните пясъци, опознавайки себе си, историята и легендите, откривайки нови и нови тайни за света. А Амани ще разкрие една дори по-дълбока тайна, тайна за това коя е тя, от къде идва и каква е нейната съдба.

Историята е запленяваща и убийствено интересна. Няма миг покой в действието, героите вечно са на крак, изпълняващи мисия или спасяващи живота си, разкриващи загадки и борещи се за едно по-добро бъдеще. Пясъкът и препичащото слънце, джиновете и митичните пустинни същества допълват приключенската атмосфера на книгата и пленяват интереса на читателя с минимално усилие. До самия край съдбата на героите е неизвестна, а пътят им към новата зора е затрупан с опасности, които само най-смелите и дръзки участници в тази история ще успеят да преодолеят. Но само един може да оцелее, изправяйки се срещу пустинята. Само един е нейно истинско дете. А Амани ще трябва да открие притежава ли достатъчно голяма воля и сила на духа, за да се превърне в този символ на надежда.

~ * ~

Оценка на книгата:

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: