„Домът на мис Перигрин за чудати деца“ започва едно чудато пътешествие с необикновени герои

Най-накрая да стигна и аз до тази книга! И трябва да призная – самото й оформление, съчетанието от уникални снимки и фентъзи история наистина правят книгата за чудатите деца на мис Перигрин увлекателно четиво. Просто се потапяш в този свят и преди да си се усетил вече си изплувал от другия край на примката.

Трябва да призная, че колкото и да беше нашумяла тази книга, така и не успях да разбера за какво иде реч. Освен това й се носеше славата на страшно четиво. Е, останах приятно очарована от това, че не знаех какво се случва и особено от това, че всъщност нямаше кой знае какви страшни неща. И да, четох я по тъмно. Всъщност чудовищата, с които се сблъскаха Джейкъб и компания, не успяха да се задържат достатъчно дълго в историята, че да предизвикат вълна от страх. Пък и при все, че героят така и не можа да ги огледа хубаво в тъмното допринесе доста за липсата на пълноценно описание на пипалата и гротескната им външност. А и да си призная повече ми бяха интересни самите чудати деца, не толкова гладните и гадините и техните заговори. Колкото до самата мис Перигрин – тя си беше същински директор и мисля, че си изпълни ролята перфектно.

Както казах историята наистина ме изненада приятно със своето живописно фентъзи ядро и с това, че описанията и конфликтите не се проточваха прекалено дълго – дори напротив, Джейкъб разкриваше тайни и заровени истини по-бързо, отколкото можех да се замисля какво ми липсва като информация в историята. А паралелът между настояще и минало беше така плавно изграден, че някак естествено се озовавахме от ерата на „телефоните-компютри“ в тази на навечерието на Втората световна война. И да, чудатостите на децата са нещо, с което се свиква още от първия сблъсък с тях – някак напълно нормално ни се струва едно дете да може да запали огън с ръцете си, друго да яде през тила си, трето да вдига тежки канари над главата си, а четвърто изобщо да не може да бъде видяно, освен ако не носи дрехи. Апък директорката им да се превръща в птица, когато си пожелае. Само Джейкъб единствен не е сигурен какво е мястото му сред необикновените, но съвсем скоро и това му се изяснява и присъединяването му към тази чудата група приятели вече не му се струва чак толкова налудничава идея. Ето така започва едно приключение, което само поставя началото на още много и по-страшни бъдещи перипетии пред Джейк и бандата чудати деца на мис Перигрин.

Разбира се, имаше и някои неща, с които не бях особено съгласна в книгата – къде ти да се размина без една-две забележки. Та честно казано не разбирах защо авторът трябваше да забърка тоя извратен любовен триъгълник между Ема, Джейкъб и дядо му – Ейб. Излишен ми се стори романсът между двамата младежи, още повече, че Ема очевидно не е преживяла чувствата си към предния Портман. Другото, което на моменти ми се стори неподходящо в книгата, бе вулгарният език на Джейкъб, който като че ли изкачаше от нищото, изръсваше някоя абсурдна реплика, и после пак се скриваше зад кулисите. Някак не подхождаше на образа му като че ли. Иии накрая приключвам с лошите във филма – ами някак не ми се сториха чак толкова зловещи и страшни, нищо че ядяха хора и животни. Освен това „битките“ между лошите и добрите в историята бяха някак нескопосани в по-голямата си част, макар чудатите деца да излязоха един вид победители в края. Но това са дребни спънки на фона на цялостната картина, а тя наистина е внушителна и силно впечатляваща, ще повторя, благодарение и на уникалните фотографии в книгата.

И така, „Домът на мис Перигрин за чудати деца“ поставя началото на една невероятна приказка, която признавам е с оспорван характер за лека нощ, но която ще ви погълне още с първите си страници и няма да разберете кога е дошъл краят, жадни за още приключения и още знания за света на необикновените.

П.П. Ако искате да научите повече за света на мис Перигрин и нейните необикновени повереници, посетете официалната фейсбук страница, посветена на поредицата – Домът на мис Перигрин за чудати деца 🙂

~ * ~

Оценка на книгата:

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: