Отбележете края на лятото с един „Морски екстаз“

Дойде време и за последното заглавие от поредицата „Под знака на любовта“ за тази година. Още с първата книга обаче забелязах колко хитро са оформени анотациите на гърба на всяко томче – в голяма част от случаите представят картината на една крайно различна ситуация, така че когато започнете да четете се оказвате насред действие, което ви изненадва с всяка следваща стъпка на героите в него. Така например и анотацията на тази книга ви кара да си представяте някакъв ужас и нещастие, което разделя младоженците в навечерието на първата им брачна нощ, а после следват редица изневери, които им доказват, че са един за друг, но реалността е съвсем, съвсем различна. Историята всъщност преплита равни части мистерия, криминални елементи, политически шпионаж и романтика, която не е сладникава и мелодраматична и идва на правилните моменти в разказа. Е, за някои решението на Сали да проследи избягалия си съпруг и да му държи сметка за поведението може и да се стори леко истерично и граничещо с драмата, но хайде сега – кой не би постъпил така на нейно място?! Пък и като вземем под предвид епохата и разбиранията, с които трябва да се съобразява Сали, мисля че постъпката й е доста смела и похвална дори.

Всички образи в историята бяха много автентично и красиво изградени, типични представители на своето време и разбирания. Имахме романтична девойка, доблестен мъж на честта, онеправдан патриот, беден джентълмен с богата добродушност, знойна изкусителка с изгнило сърце, банда безсъвестни престъпници и мазен тип, който лично аз исках да разкъсам на парчета. Е, краят му мисля бе напълно задоволяващ. Както и този на горката Иносенсия, която така и не намери покой за душата си, но с последните си мигове успя да откупи поне малка част от греховете си.

Динамична, напрегната, тайнствена и с дъх на море – тази история е идеалният завършек на тазгодишната партида романтика от миналото. Идва и тъкмо навреме, за да изпратим лятото и да посрещнем есента, започвайки нов цикъл и нови приключения в литературата. Мисля, че „Под знака на любовта“ са все заглавия, които носят душевен уют, защото не са тежки, прекалено емоционални, нито пък крайно драматични, а дори напротив – имат щастлив край, злодеите си получават заслуженото и освен това получаваме един по-романтичен и красив поглед над студеното минало. Ето защо препоръчвам всяко едно от тези заглавия, тъй като знам, че няма да ви разочароват, а ще ви забавляват и разтоварят след тежък ден и натоварено ежедневие.

За пореден път едно искрено благодаря на издателство Милениум за предоставената възможност!

~ * ~

Оценка на книгата:

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: