„Бургундските дневници“ – колко дълбоко си готов да се разровиш в семейните тайни?…

Какво да ви кажа – видях лилава корица, прочетох за две сюжетни линии, разделени от повече от 50 години време, мернах думите „любов“ и „вино“ и просто вече бях в плен на тази книга. И въпреки че очаквах силни любовни трепети, разтърсващи емоции не липсваха, но те бяха от съвсем друго естество. Не ме разбирайте погрешно – историята страшно много ми хареса, но повече ме вълнуваше съдбата на Елен, както и разкриването на семейната тайна на фамилията Шарпен, отколкото романтичните терзания на съвременната „Катриин“. В нейната история препятствията, проблемите и съмненията изглеждаха наистина мимолетни и незначителни, както се изказа и собственият й вуйчо. Но все пак си остават негативи в личния й живот, с които младата и независима жена трябва да се справи. Не мога да не й призная борбеността и целеустременността, които влага в преследването на мечтите си. Освен това колкото и непораснала да се чувства самата тя, според мен е достатъчно зряла, за да признае грешките си и да се поучи от тях. И да извлече възможно най-дълбоките истини за живота, дома и семейството си.

Кейт е успяла млада дама, опитен сомелиер, чиято мечта и цел в живота е да стане един от малкото признати майстори на виното. Тя живее живота на съвременната, преуспяла жена – самостоятелна, независима, умна и красива, силна и нежна едновременно, тя се носи на върха на вълната. Но за да изкачи финалния връх в своята кариера, Кейт трябва да се върне в родното си място, там, където е оставила сърцето и истинския си дом. Оказва се обаче, че семейство Шарпен крие неподозирани тайни, които ще разбунят духовете из цялото малко, провинциално градче. А Кейт ще се озове в окото на самата буря.

Елен, също млада, умна и красива, амбициозна и самоотвержена, има заложбите да достигне високо, ако само й позволят да разпери широко криле. Но безгрижният й живот бива опропастен от сянката на войната, от егоизма на най-близките й, от двуличната страна на приятелите й. Елен е принудена да затвори вратата към всички онези възвишени пътища, по които е мечтала да поеме един ден, принася в жертва цялото си същество, за да опази семейството си, губи много скъпи на сърцето й хора. И всичко това заради гладните амбиции на един умопомрачен Фюрер и грозните последици от тях. Но каква всъщност е била съдбата на Елен в края на това мъчително изпитание? Дори Кейт няма да разбере докато не дойде краят на собствената й история.

Две безстрашни, млади и страшно талантливи жени, една земя, дала началото на традиция във винопроизводството, която и войната не може да унищожи, вино, любов и история, която ще събере всичките ни герои на едно място, ще оплете дълбоко и неразрушимо съдбите им и само тогава, когато настоящето е взело поука от миналото, бъдещето ще може да настъпи ведро, ясно и с обещание за по-топли, слънчеви дни. „Бургундските дневници“ е книга, която успява да плени вниманието и интереса още със самото си начало, въвлича ни в две коренно различни времена с почти еднакви героини, които ще ни покажат какво значи сила и кураж в лицето на врага, бил той външен потисник или вътрешен демон. Сред прашните страници на един дневник и тъмните кътчета на една изба читателят ще скрие и открие толкова много тайни, че чак ще му се стори невъзможно една такава малка книжка да ги побере всичките. Но „Бургундските дневници“ определено са се справили със задачата!

Горещи благодарности към издателство Ера за предоставената възможност! ❤ Искам също така да обърна внимание на корицата, която отново е дело на вече любимата ми Фиделия Косева – и самото художествено оформление, и изборът на лилавия цвят са повече от разкошни. Адмирации! 🤗🤗

Оценка на книгата:

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: