Harry Potter Spell Tag

Здравейте, приятели!

Тук сме две калинки, страстни фенове на Хари Потър, а днес пък е първи февруари. Освен че започваме цял един нов месец, то тази нощ е и мъничко вълшебна, защото е НОЩТА НА КНИГИТЕ ЗА ХАРИ ПОТЪР 🤓⚡
Ние решихме да се присъединим към световната инициатива с един скромен тематичен таг. Знае ли човек, някой ден може пък да се включим, метнали крак през Нимбус 2000, развели училищна униформа и пръскайки проклятия по слидеринци. Човек може да мечтае, нали?
И така, пригответе пръчките, запомнете, че е ЛевиОза, а не ЛевиозА, и да започваме:

1. Флаграте – магия за отбелязване и маркиране: Книга, която ти е била интересна, но би пренаписал

Кали: На първо замисляне изскача „Краля демон“ – книгата има огромен потенциал, но нещо не ми достигаше съвсем, че да ме превземе и омае изцяло. Също така ще посоча и продълженията на „Алена кралица“, тъй като там основата е повече от уникална, но градежът нагоре е под всякаква критика с всяка следваща книга 🙁

Кики Амаиро: Не са една и две, но най-ярко сякаш ми остава „Скарлет“ на Мариса Майер и онова книжно недоразумение “The Tiger’s Watch” на Джулия Ембър, което има интересен замисъл, обаче изпълнението не става за нищо.

2. Алохомора – магия за отваряне на заключени врати: Първа книга от поредица, която те е омагьосала

Кали: „Ясновидците“, „Създадена от дим и кост“, „Стъкленият трон“, а съвсем отскоро – „Вестители“. Ако не сте ме чували да ви дудна на главите за тези заглавия до сега, значи сте големи късметлии. А аз трябва да се науча да викам по-силно 😀

Кики Амаиро: С абсолютна точност – „Двор от рози и бодли“ на Сара Дж. Маас, както и „Задругата на пръстена“ на Джон Толкин. Уви, не мога да говоря за Хари Потър, защото съм от онези прецакани същества, които са започнали с някоя друга част – аз започнах със „Стаята на тайните“, ама никой не ми каза, че е втора, в моя защита. 😀

3. Акцио – призоваваща магия: Книга, която ти се иска да имаш в ръцете си сега

Кали: Хари Потър… А сега сериозно – иска ми се да хвана „Благословени“ и да разбера какъв ще е финалът на Воронина, но ще се въздържа, че заедно с адашката ще я четем едновременно. Ама много ме знае тя с каква книга тръгвам на път…

Кики Амаиро: Точно в момента – „Сияйни висини“ на Катрин Макгий, защото ми е скучно, а книгата е вкъщи. Иначе „Shadowsong” на S. Jae-Jones, която с нетърпение чакам да пристигне.

4. Авада Кедавра – незабавна смърт: Убийствена книга

Кали: Някак умът ми все отива към „Двор от мъгла и ярост“ – това е книга, която тотално преобърна не само посоката на сюжета на цялата поредица, но и самите ни чувства към всички герои в нея. Прекрасен пример за един феноменален талант в лицето на Маас. Една наистина убийствена книга!

Кики Амаиро: Адашката ми открадна безсрамно избора и затова ще се отправя към друга книга, а именно “Eliza and Her Monsters” на Франческа Запия. Дано да си намери „къща“ и скоро да я видим на български.

5. Конфундус – нещо като заблудителна магия: Книга, която намираш за объркваща

Кали: „Смъртни белези“ на Вероника Рот – много ме обърка тази книга, макар идеята й, доколкото я схванах, да бе доста оригинална и интригуваща.

Кики Амаиро: „Пробуждане: Първи стъпки“ на Нилирия Уотър. Нищичко не схванах от тази книга.

6. Експекто патронум – призоваване на патрон, покровител: Книга, която е твой духовен спътник

Кали: Ъм, не мисля, че съм толкова духовно извисена, че дори да разбера какво значи духовен спътник. Има няколко заглавия обаче, които като ги чуя и ми трепва сърцето от спомените и емоциите, които съм изживяла с тях. Това са „Създадена от дим и кост“, „Двор от мъгла и ярост“, „След“, „Толкова близо до хоризонта“, „It ends with us“, „Фенка“.

Кики Амаиро: Ще се повторя и ще кажа “Eliza and Her Monsters”, защото толкова много се доближава до мен и я чувствам сякаш е писана за мен. Страхотна книга.

7. Сектусемпра – причинява наранявания, наподобяващи разрязване с нож: Тъмна, зловеща книга

Кали: „Градината на пеперудите“ – красивите, невинни, шарени пеперуди никога вече няма да бъдат това, което бяха за мен преди тази книга. Съсипана съм…

Кики Амаиро: Ами аз такива не чета. Но за подобен тип книги винаги мога да препоръчам всичко издадено на Валентин Попов. Още имам кошмари от някои от разказите му.

8. Експектно патронум – призоваване на патрон, покровител: Детска книга, която носи добри спомени

Кали: Хари Потър – не, честно, това е наистина любимата ми книга от детството 💜

Кики Амаиро: Хайде и аз в кюпа – Хари Потър. Аз като бях малка четях книги за големи, пък детските и тийн книгите ги чета сега.

9. Експелиармус – обезоръжаваща магия: Книга, която те е изненадала

Кали: „Афиши в огледалото“ – вече изразих големия си срам от предубежденията, които имах към тази книга, и супер приятната изненада, която се оказа тя. Абстрахирайте се от всичко, което сте или не сте чули за нея и просто я прочетете – това е моят съвет.

Кики Амаиро: „Алиса и петък вечер“ на Деси Нико. Започнах я без никакви очаквания, а тя се оказа някакъв неочакван шедьовър. Много добра, наистина.

10. Приор инкантанто – връща предишните магии: Последната книга, която прочете

Кали: Към момента на писане на тази публикация – „Вестители“. Към момента на публикуване (надявам се) – „Пазители“.

Кики Амаиро: Ами, „Пясъчен замък“ на Ерин Уот. Изчетох всичките книги излезли до момента от поредицата за точно 5 дни и сега лека полека си чета „Сияйни висини“ на Катрин Макгий.

11. Ридикулус – магия за обезвреждане на богърти: Забавна книга, която си чел

Кали: Всяка книга за Скълдъгъри Плезънт е отвъд най-големите забавления, които можете да си представите сред страниците на мастиления свят.

Кики Амаиро: „Съкровище, пищови и южни морета“ на Калоян Захариев. Смяла съм се от сърце на всичките приключения и шантави разговори в нея.

12. Сонорус – магия за усилване на гласа: Книга, за която всички трябва да знаят

Кали: Охх, то да не е само една 😀 Хората трябва да прочетат „Ясновидците“ на Либа Брей, „Мечтателя странник“ на Лейни Тейлър, „Пасажер“ на Александра Бракен, „Времето отвътре“ от Хелън Дънбар, всяко едно заглавие на Колийн Хувър, Дженифър Донъли, Сара Дж. Маас, Рейнбоу Роуъл… Дамм, да взема да се спра, а?

Кики Амаиро: “Eliza and Her Monsters”, за трети път. „Вселената на раменете ми“ на Дженифър Нивън, книгите на Беки Албъртали…

13. Обливиате – магия за пренастройване на паметта: Книга или спойлер, за който ти се иска да забравиш, че си прочел

Кали: Искам да забравя, че съм чела „Градината на пеперудите“, заради ужасите, които ми причини. Искам да забравя спойлерите за Реликви на смъртните, защото ми е чудно с какво мнение щях да бъда за тях, ако ги бях прочела на сляпо.

Кики Амаиро: Бях се наканила да чета „Вината в нашите звезди“ на Джон Грийн и не си спомням кой буквално ми спойлна целия край и желанието ми замина с ланския сняг.

14. Империо – прави прокълнатия напълно подвластен на използвалия го магьосник: Книга, която е трябвало да прочетеш за училище

Кали: „До Чикаго и назад“, „Бай Ганьо“ и „Дон Кихот де ла Манча“. Без коментар. Просто без коментар.

Кики Амаиро: Да изреждам ли всичките списъци? … Най-гадна ми се видя „Маминото детенце“…

15. Круцио – причинява непоносима болка: Книга, която е била болезнена за четене

Кали: Много ли ще ми се разсърдят от Милениум, ако за трети път посоча „Градината на пеперудите“? Смисъл, книгата е добра, но е твърде тежка за моята психика 🙁 Ще посоча обаче и „50 нюанса сиво“ и то не заради въображаемите камшици на Крисчън Грей. Дори не успях да прочета книгата до край – прекалено болезнено ми бе да чета за извратените сексуални фантазии на поредната незадоволена домакиня от предградията. С извинение 🙄

Кики Амаиро: “The Tiger’s Watch” – потресаващо зле.

 

2 коментара

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: