Забавно ли е да играеш игра, от която зависи животът ти?…

Започнах тази книга леко на шега, нещо като странично занимание, понеже си я пуснах в аудио формат. Дори не си направих труда да прочета анотацията на историята, нещо, което напоследък доста често правя, но пък именно така преживяването на приключението става още по-интригуващо. И разбира се книгата ме грабна още с встъпителните си думи. Светът, който Уейд ни разкрива и който в момента е неговата реалност, е ужасяващ. Твърде близък до истинския живот, който заплашва да ни се случи много скоро. Технологията е постигнала нечувани висини за сметка на всички останали ресурси, с които планетата може да ни дари. И това убива майката Земя. Разделението между бедни и богати става толкова дълбоко, че двата края на пропастта между хората просто не се виждат. На фона на всичката тази мизерия, нещастие и нарастваща злоба единственото спасение идва в лицето на огромната виртуална мрежа ОАЗИС, която дава пълен контрол на човек над фантазията и мечтите му. Позволява му да скрие неволите си зад перфектната маска на програмиран аватар и за неограничено време да бъде когото си пожелае пред света. Но дали всъщност най-дълбоките проблеми на обществото не произлизат именно от тази виртуална реалност и възможностите, които предлага тя?

Уейд Уотс е невръстно момче, когато като всички други чува за Лова – игра в играта, създадена от самия архитект на ОАЗИС, Джеймс Холидей. Целта са три скрити ключа, отвеждащи до т.нар. Великденско яйце, което пък от своя страна ще даде на победителя пълен контрол над ОАЗИС, а така също и ще го превърне в единствения наследник на богатството на Холидей. Повече от изкушаваща награда за хилядите, които ще зарежат всякакви скрупули и морал в разгара на състезанието. Повече от достатъчно оправдание за огромни корпорации като Инъвейтив Онлайн Индъстрис да плъзнат отровните си пипала още по-дълбоко във виртуалното пространство. Дори и отвъд него.

Състезанието за Великденското яйце на Холидей бързо става хиперпопулярно сред милиони потребители на ОАЗИС, но веднага, след като става ясно, че загадките са твърде сложни и заплетени, настъпва няколкогодишен застой в Лова. Докато един ден, пет години след старта на Лова, Уейд Уотс не открива първия ключ. И адът се отваря…

В разгара на състезанието враговете ще се превърнат в съюзници, но не се подвеждайте – Уейд и компания все така ще имат целия свят, срещу когото да се изправят в надпревара за Великденското яйце на Холидей. А противниците далеч не играят по правилата на играта. Всъщност тя до толкова загрубява, че някои ще изгубят живота си – къде буквално, къде преносно такъв, какъвто са го водили до сега. Лова ще разкрие най-грозното у хората, най-ниското ниво, до което са способни да паднат в стремежа си да изплуват на върха на хранителната верига. Лова ще разкрие истинското лице на всеки аватар, дръзнал да се включи в играта, дръзнал да се намърда между най-големите шамари, както му викаме по нашенски. Обаче наградата си струва. Нали? А всъщност – дали?

Клайн демонстрира впечатляващо въображение и задълбочени познания, както и завидни писателски умения, предвид как в рамките на сравнително малък брой страници успява да побере една така мащабна история и да я разкаже с толкова подробности и детайли, та дори читателят да сбърка реалността, в която се намира. Определено ми хареса замисълът, та дори и изпълнението на романа. Е, аз не съм чак такъв гийк и нърд, нито съм запозната така дълбоко с поп културата от 80те години на миналия век – което и обяснява сравнително ниската оценка, която дадох на книгата в Goodreads, 3.5 звезди – но притежавам достатъчно познания в засегнатите сфери, за да оценя таланта на автора и автентичната атмосфера, която успява да създаде в разказа си. Може би единственото, което не беше „в тон“ с историята, бе леката романтична закачка, но пък именно тя иде да покаже реалната награда в състезанието, както ни става ясно в самия край на книгата.

Така че да – „Играч първи, приготви се“ е уникално приключение от ранга на всяка завладяваща видеоигра, която ви е отнемала часове блажен сън и ви е коствала купища нерви; нарежда се на едно с всеки комикс, всеки супергерой, всяка ролева игра с магьосници, дракони и любимите ви свръхестествени същества, всеки култов филм, песен или сериал от 80те, мил спомен от миналото, всеки футуристичен вариант на бъдещето, разгледан в научно-фантастичните продукции. Получавате всичко това, опаковано в книга и нарисувано от въображението ви. Така де – какво по-вълнуващо приключение от това?

~ * ~

Оценка на книгата:

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: