Не спирайте да търсите, защото добрият приятел понякога е само на една пощенска кутия, 20 километра и 100 години разстояние

По описание първоначално историята страшно ми напомни един любим филм с Киану Рийвс и Сандра Бълок. Да, той си е откровено романтичен, но важна тук е концепцията с пощенската кутия и разменените писма между минало и настояще. Или между настояще и бъдеще – зависи как предпочитате да гледате на ситуацията. И така, тук не става дума за романтика, макар любовни драми да не липсват. „14-14“ ни разказва историята на две тринайсетгодишни момчета, всяко изправило се пред проблемите на своето време и всяко опитващо се да намери мястото си в този така широк и страшен свят. И докато неволите на Адриан в 21ви век може и да ни се струват забавни и неизменни уроци на израстването, то Хадриан живее във времена, в които образованието е все още непонятна сила, физическият труд е на върха на работната стълбица, а болести, за които сме свикнали да получаваме лекарства в аптеката и да преборваме на крак, отнемат живота на малки и големи. А ето и че Първата световна война наближава стремглаво и заплашва да сложи край на това току-що зародило се приятелство между момчетата.

2014 и 1914 – сто години делят двамата герои, сто години, изпълнени с толкова много история, познанието на която ще спаси не един и два човешки живота. Всъщност Адриан и Хадриан не започват никак положително своята дружба. По невероятно стечение на обстоятелствата и двамата са подтикнати от своите майки с досадното задължение да напишат писмо до свой роднина. Всеки от тях подхожда към другия с горделив, хаплив и леко арогантен тон. Но в последствие, след като рискуват да изложат на показ най-оголения нерв на душата си, и двамата са възнаградени с верен приятел и добър съветник, както и причина да постигнат някакво личностно развитие, което пък по-късно буквално става от жизненоважно значение за сюжета. И понеже това е история за младата аудитория, то никак не ни изненадва мъничкият свръхестествен елемент в наратива. Той спомага да се затвори омагьосаният кръг между героите и цялата каша накрая да доведе до щастлива развръзка.

На пръв поглед толкова различни, а в душата си така еднакви персонажи. Хадриан, момчето от 1914 година, е ученолюбиво дете, което иска да стане инженер. Но неукият му и горд баща заплашва блестящото му бъдеще на учен с „черен“ фермерски труд. Адриан, съименникът му от 2014, пък има свободен и окуражаван достъп до информация, но всичко останало в живота му като че ли никак не върви добре. Двамата ще се съветват, подкрепят и насърчават смело през дългия и трънлив път към постигането на мечтите си. Хадриан ще открие общ тон със строгия си баща и дори ще вникне зад грубата му фасада, а Адриан ще разкрие страстта си към историята и ще разшири приятелския си кръг с нови и неподозирани съюзници, които от своя страна ще му помогнат да пребори страховете си. Заедно двете момчета ще преминат през тази така тежка тийнейджърска метаморфоза, която мъчи всички ни, за да се превърнат в една още по-добра своя версия. И за да превземат света, всеки чрез своя собствен уникален талант, вътрешен пламък и всеотдайна страст.

Колоритни, забавни, трогателни и безкрайно очарователни, младите персонажи ще спечелят симпатиите ви със своите неволи, с мислите и разсъжденията си, с малките си, но толкова смели и силни сърца. „14-14“ е вълнуваща, умилителна, леко наивна, но пък толкова сърдечна история. История, която ще ви стопли отвътре. С герои, които трябва да познава всеки подрастващ. Скромното ми мнение, разбира се.

Хиляди благодарности към издателство Ера за предоставената възможност!

~ * ~

Оценка на книгата:

2 коментара

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: