Само един истински „Герой“ знае как приключва историята на Синеокия бандит в битката за новата зора

„Но все се питал дали момче от морето и девойка от пустинята може да бъдат заедно. Страхувал се да не изгори жив или да не я удави. Но накрая спрял да се съпротивлява и сам се запалил заради нея.“

Финалът. О, Боже, този финал! Още с „Дете на пустинята“ Хамилтън ми направи впечатление с героите и структурирания си сюжет, а с „Предателка“ затвърди позициите си на умел разказвач. Обаче „Герой“ ми скрои шапка, а после ми я отмъкна от главата и я скри вдън пясъка. Финалът на историята за Синеокия бандит и компания, за революцията на една нова зора, за коварната сила и капризите на джиновете от приказките, за пясъка и любовта, която се заражда между „момче от морето и девойка от пустинята“ – този финал бе като магия за читателя. Като омайваща приказка, като любима история за лека нощ, която да предхожда приключенски сънища и дръзки мечти на яве. Обожавам тази трилогия! И смятам, че всеки би я обикнал, ако й даде шанс.

За мен историите с пустинен пейзаж, магия, любов и революционни движения винаги са имали някаква магнетична сила, някакво скрито привличане и никога не съм успявала да устоя на чара им. Така бе и с „Дете на пустинята“ – още с първите си думи знаех че ще станем добри приятелки с Амани. Това девойче ми е влязло така дълбоко под кожата. По време на прочита и на трите книги не спирах да имам усещането, че се намирам отново в атмосферата на любимия ми анимационен Аладин. И разбира се, Амани бе иделният женски вариант на бедния крадец, превърнал се в герой за народа.Само дето докато на Аладин са му спестени жестоките удари на живота и непосилните жертви в името на висшето благо, то за Синеокия бандит и приятелите му нещата не стоят точно така. Още с началото на историята революцията на Възстаналия принц започва да взима своя дан от паднали герои. Кръвта безмилостно започва да попива в пясъците, които ще отведат персонажите до финалната битка за престола. И само вътрешната им сила и непоклатимата вяра в успеха ще решат изхода на войната. Пустинята е една, но на кого принадлежи?

Действието в „Герой“ е наситено със скорост и обрати и неподозирани изненади. Екшън като екшън се среща по-малко, макар изобразените битки да не са никак леки и безкръвни. Не, екшънът тук се изразява предимно под формата на пропътувани километри и изживени сблъсъци с враговете на героите. Което, повярвайте ми, пак ще ви спре дъха и ще разбие сърцето ви на милион парченца. Разпокъсани и привидно надхитрени, възстаниците ще преживеят хиляди перипетии по пътя си един към друг, а след като се съберат отново тепърва ще им се наложи да организират адекватна отбрана, нападение и победа над тираничния султан. Дали ще успеят обаче и колко ще паднат жертва в името на една нова зора – само един истински герой може да ни разкрие това.

Хареса ми как Хамилтън представяше осъзнаването на мащабите от политическите игри и народното бунтуване срещу властта, осъзнаването на последиците от една война. Хареса ми колко реални бяха образите на възстаниците, колко истински бяха чувствата и емоциите им, реакциите към външния свят и вътрешните демони, страховете им. Хареса ми динамиката на действието, структурата на сюжета, пясъците и магията. Хареса ми Амани ❤ Определено тази трилогия се нарежда сред любимите ми и бъдещи четива за препрочитане.

Едно-единствено облаче ми помрачава пълното щастие от историята. И то е нещо толкова банално на пръв поглед, но така дразнещо запаления читател, че просто няма как да пропусна тази забележка. „Герой“ е с различни размери от предходните две книги в поредицата и стърчи самотно в ъгъла на библиотеката ми. Това лично мен ме прави особено нещастна 😖 Не чак толкова, че да ми пречи на удоволствието от самата история, но все пак достатъчно, че да се чудя как да ги нареждам тия книги.

И все пак поднасям искрени благодарности към издателство Егмонт за предоставената възможност 😊 ❤

~ * ~

Оценка на книгата:

2 коментара

  • asyaam18

    Еее, сериозно ли е с различен размер? Защо правят така тези български издателства 🙁

    Случайно прочетох началото на втората и ме заплени, но пак се колебаех, понеже е тийн. Много се радвам да прочета толкова положително ревю за последната книга и трилогията като цяло 🙂

    • Калина

      Като оставим на страна размера на книгата, историята е наистина пленителна и интригуваща, смятам че ще ти хареса. Може и да се води тийн, но определено е разказана зряло и увлекателно 😊

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: