1001 приказки ще прогонят гнева, а зората ще донесе ново начало

Напълно завладяваща, обсебваща, спираща дъха история. История, която започва с пълното осъзнаване, че лошият герой всъщност не е чак толкова зъл и че легендата зад образът на чудовището, всъщност далеч не е толкова проста.

Шахризад става доброволно съпруга на халифа с ясното съзнание, че може да умре, но и твърдо решена да докара плана си докрай. План, който включва жестоко отмъщение за смърта на десетки невинни момичета. План, съставен в справедлив гняв. План, който започва да се пропуква още с първата зора.

Героинята ни е безразсъдна, арогантна и наперена, умна и красива, опасна комбинация от остър ум и чар, а пиперливият й език и честността много често й помагат да се измъкне от неприятни ситуации – макар и да я вкарват сами в половината от тях. Тя бързо успява да обсеби ума на новия си съпруг, но и сама пада в плен на мистерията, която представлява той, и неусетно гневът, омразата и горчилката в нея се стопяват, а стените около сърцето й рухват. В края Шахризад намира любов и топлина там, където в началото е търсила само хлад и омраза.

Халид е момче, преследвано от призраците на миналото, измъчвано от вина в настоящето и изпълнено със страх за бъдещето. Всичко това се крие под маската на чудовище, която е принуден да носи, за да спаси народа си. Но колко още могат да понесат плещите му, особено когато няма любов и разбирателство, които да го крепят? И тогава идва Шази, която внася светлина в мрака, разбива стените на замъка от лед и камък в сърцето му, и предлага спасение за изтерзаната му душа… докато сама я изгаря в огъня на буйната си страст. Двамата са точно това, от което другият има нужда, но помежду им стоят неизречени тайни, противоречиви чувства, смъртни заплахи и лоялност към противоположни страни. Кое ще надделее и кой ще падне жертва, кое ще се постигне в края – любов или мир, благополучие или душевен покой? В един свят на приказки и мраморни палати, магия и източни подправки, животът невинаги е весел и понякога трябва да се вземат трудни, тежки решения. За доброто на народа…

Като оставим настрана тази красива любовна история – знам, трудно е, но само за мъничко да ги забравим – Рене Ахдие е успяла да превъплъти духа от „1001 нощи“ в своята книга – пустинята, царският палат, тесните, криви улички, пазара, дрехите и мебелите, храната и подправките, цветята и дори ароматът на приказния арабски свят. Всичко в тази книга е подредено и представено така, че въображението да изгради цялостна картина на обстановката и да потъне напълно в този вълшебен свят. Когато прочетете и последната страница и вдигнете объркан поглед нагоре (да, краят на любовната история, признавам ме остави… ами, объркана) не се учудвайте, ако сте леко дезориентирани от технологиите наоколо и фактът, че е 21ви век. Това само доказва, че книгата е един завладяващ шедьовър.

~ * ~

Оценка на книгата:

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: