Кръв се пролива, сенки оживяват, а смъртта застава на пост, щом падне „Нивганощ“

„Но в края на краищата тази приказка е само първата от трите.
Раждане, живот и смърт.
Хайде, дай ръка.
Ела с мен.“

Как се пише ревю за книга, която едновременно ти е разбила сърцето, скъсала нервите и попиляла разсъдъка? Как се изразяват хвърчащи в хиляди посоки мисли, които се крият в сенките на ума и стават тънки като хартия щом се опиташ да им придадеш светлина дори и за частица от секундата? Как се предава с прости думи и аматьорски писателски умения геният на Кристоф и неговите заплетени сюжети, омагьосани светове и брутални герои?

Ами криво-ляво никак, но пък кога това ме е спирало да пиша?! Аз ще си говоря, пък да става каквото ще. И така, да започваме разнищването на тази история, че предусещам как това ще се превърне в един от онези постове. Километричните…

Да кажа, че „Нивганощ“ е пристрастяваща още с първите си думи, ще е слабо изказване. Да кажа, че втрещява читателя още с първата си глава, ще е омаловажаване на фактите. Да кажа, че кръвта започва да се лее от самото начало та чак до далечния край, ще е просто… ами просто истината в случая. Светът на Кристоф е нещо ново и невиждано до сега, със слънчева система, божества и географско разпределение, с които не сте се сблъсквали преди. Взаимствал идеята за Римската империя, преплел я с ново планетно разположение и религия, подчинявана на звездите, Джей хвърля в сместа още и малко магия, много интриги, една смъртоносна надпревара и любимият ни мит за убийци-асасини, та в крайна сметка да се получи нещо взривоопасно и умопомрачително добро като сюжет и персонажи. Тук ще откриете:

  • че небето никога не спи;
  • че кръвта плаща всички дългове;
  • че отмъщението те ограбва от истински приятели;
  • че сенките могат да говорят;
  • че можеш да вярваш единствено на себе си и собственото си чувство за добро и зло;
  • че светът е голям и опасностите дебнат навсякъде.

Когато целият свят на малката Мия Корвере бива разрушен от алчните и болни амбиции на трима жадни за власт мъже, момичето се заклева да отмъсти за нанесената несправедливост. За целта тя избира тъмния, кървав и болезнен път на елитните убийци от Червената църква. Или пък мракът отдавна е избрал Мия и сега просто я насочва в желаната посока? Докато постепенно научаваме всяка мъничка подробност от миналото на момичето, а едновременно с това ставаме свидетели и на обучението й в Тихата планина, Мия ще се изправи пред истини за себе си, които сама е скрила дори от своето вътрешно Аз. Шахидите в планината ще се опитат да я пречупят в стремежа си да разберат от какво е направена – желязо или стъкло, останалите чираци ще се опитват да я спънат и провалят на всяка крачка в опита си да достигнат едно от четирите места за остриета, а миналото й неизбежно ще я застигне с нови обещания за болка и смърт. Но Мия е направена от стомана. Тя ще премине през огън и кръв, през магия, през пясък и море под незалязващото слънце, през съкрушими рани – физически и емоционални, през сенките и през самите си врагове. Мия Корвере ще се превърне в легенда, а историята й тепърва започва.

„Ще бъдеш слух. Шепот. Мисълта, дето буди нощем кучите синове в този свят и ги кара да се обливат в пот. Ти никога няма да станеш ничий герой, момиче.
(…)
Но ще всяваш страх у героите.“

Не очаквайте леко приключенско четиво от тази книга. Очаквайте история, наситена с обрати, напрежение, забързано действие и непредвидими повратни моменти. Очаквайте много кръв, много страсти, много псувни. Очаквайте шок и ужас, примесени със комичен тон и саркастични бележки. Очаквайте неочакваното и пак няма да сте подготвени за изпитанието, което представлява „Нивганощ“. А ако след края на книгата имате нужда от психотерапевт, то моля вземете си билетче, наредете се на опашката и тихичко следвайте редичката от фенове на път за книжарницата за предстоящия „Божигроб“ и следващата глава от уникалната история на Мия Корвере. Вярвам, че Кристоф ни е подготвил том, с който направо ще ни погребе, благородни ми приятели…

~ * ~

Оценка на книгата:

Един коментар

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: