Top 5 Wednesday: Future Classics

Хайде пак настана време за топ 5 в сряда – днес си говорим за бъдещите книжни класики.

Кои книги ще издържат теста на времето – предполагам, че се иска от мен да посоча конкретни заглавия? Но тогава би било доста субективна класация, не мислите ли? И все пак, надявам се, че това, което е трогнало моето сърце, ще го направи с още милион други читатели, и всички заедно ще завещаем тези истории на бъдещите поколения, които да изгубят себе си в книгите. Също като нас.

Критериите за мен, които биха наредили едно заглавие към вечните класики, са емоционално предизвикателство, дълбоко засегнати морални и етични въпроси, уникален магичен свят, невъзможна любовна връзка или пък романтика, която да разтопи сърцето ти и да провали любовния ти живот в реалността; едно вероятно технологично напреднало бъдеще, в което или ни избиват, или сами се опитваме да постигнем тази цел; и изненадващо откритие за мен наскоро – научно-фантастични сюжети с екшън и/или романтика в тях, развиващи се в Космоса. Е, не е като да не давам шанс на достатъчно разнородни заглавия, нали? Нека видим как ще изглежда тази класация в крайна сметка:

~ Творчеството на Сара Дж. Маас ~

Нямам никакви съмнения, че историите за Селена и Фейра ще пребъдат във времето. Тези силни женски образи, които преминават през огън, войни и хиляди лични несгоди, само за да излязат от другата страна още по-непреклонни и неслоними образи, които да вдъхновяват читателя със стоицизма си, няма как да останат погребани под прах и забрава. Невъзможно е. Селена и Фейра по-скоро биха изгорили света, отколкото да го оставят да ги забрави 🔥

~ Истории като „Играч първи, приготви се“ и „Warcross“ ~

Това са сюжети, в които технологичният напредък е толкова голям, че хората предпочитат да живеят във виртуалната реалност, отколкото в истинската такава. И донякъде кой би ги упрекнал, след като истинският свят се е превърнал в морално деградирала, изпълнена с насилие и мизерия, дупка във Вселената. Но пък именно такива времена показват истинското лице на човечеството и ако съумеем да се организираме дори можем да спасим света. Поне на хартия.

~ Детските истории ~

Някой, който да се съмнява в бъдещото поклонение към „Хари Потър“?! Ами „Мечо Пух“, „Том и Джери“, „Пипи“, собствените ни „Патиланци“? Щом и до ден днешен четем и се учим от приказките на Андерсън, Перо, Грим и всички онези, които са посветили на малките читатели не една и две истории, то можете да си представите и че съвременната литература за деца няма да остане забравена от времето. Наистина нямам търпение да разкажа за момчето, което оживя, на моите деца 🤓

~ Разтърсващи любовни романси ~

Нека сме честни, романтиката още е вървежна именно защото предлага разпалващи страсти и много нежни чувства. А от това една жена винаги ще има нужда в книгите, които чете. Дори и да не си го признава открито. Ама аз си го признавам. Така че да пребъде любовта ти, литературо, както се казва.

~ Творчеството на Стивън Кинг ~

Нещо ми подсказва, че Кралят ще остави траен отпечатък в литературната история. Нещо, нещо, какво ли е то?…

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: