Открийте „Тайната на океаните“ заедно с Алеа Аквариус и верните й приятели от Алфа Кру

Поради някаква причина откакто тази книга е на пазара я промотирам като „заключителната част в трилогията за морското момиче“. Защо никой не ме поправи, по дяволите?! То си било цяла сага тая история и „Тайната на океаните“ съвсем не слага край на приключенията на Алеа и приятелите й от Алфа Кру. Дори напротив – постила път напред за още премеждия и водни офанзиви с корабчето „Круцис“ и безстрашния му екипаж. Ето какво се случва в тази книга:

  • Алеа продължава смело напред, пресичайки дълбините на океаните в търсене на отговори за морските хора, както и за собственото си семейство. И макар на пръв поглед да изглежда, че може би е намерила решение на всичките си проблеми, истината съвсем не е толкова черно-бяла. Истината е окъпана във всички нюанси на морето.
  • С порастването идват неизбежните тийнейджърски и любовни драми и личният живот на Алеа съвсем не прави изключение в това направление. И макар недоразуменията, с които трябва да се справи, да са забавни за нас възрастните, за света на морското момиче са си истински катастрофи и за мен бе доста интересно и умилително да проследя как тя навигира в завихрилото се торнадо от емоции.
  • С каквито и смъртоносни опасности да са се сблъсквали децата от Алфа Кру, нищо не може да ги подготви за сблъсъка с истината за вируса, избил народа на Алеа. Как можеш да се бориш със зло, чиито пипала се простират отвъд комбинираните възможности на сухоземни и морски същества? Ами отново с комбинираните възможности на същите тези същества плюс неизчерпаемия оптимизъм на едно борбено и много упорито морско дете.
  • Темата за замърсяването на околната среда и в частност на океаните, избиването и измирането на стотици морски видове с безумно растящи темпове, опасните последици за самите нас – всичко това продължава да се разисква от историята, читателят става все по-наясно с негативния отпечатък, който оставя след себе си върху планетата. Което за мен лично е може би най-силното и важно послание от историята на Щевнер. Ако повече деца израснат с мисълта, че трябва да се съобразяват с околната среда, може би все пак има надежда за бъдещето на тази земя.

Все пак ако тепърва чувате за тази поредица, имайте предвид, че тя е с подчертано детски и наивен характер. Това Е книга за деца и е написана на техния език. За да може посланието и историята да трогнат правилните сърца. И аз съм на мнение, че Щевнер определено е успяла в това направление. „Тайната на океаните“ е интригуващо продължение на сагата за морското момиче с все същите динамика и мистериозност на приключенията на Алфа Кру. Интригата около съдбата на морския народ се задълбочава и определено няма да ви остави безразлични към бъдещето на океаните. И понеже детето в мен никога няма да умре, аз ще си чакам следващата книга в сагата с голямо нетърпение 😊

Благодаря от сърце на издателска къща Емас за предоставената възможност! ❤

~ * ~ 

Оценка на книгата:

Оставете коментар

%d блогъра харесват това: